Opleidingen helpen Oegandese meiden van de straat


Wist je dat… je in Oeganda de Big Five kunt tegenkomen in het wild? Dit zijn de olifant, neushoorn, buffel, luipaard en natuurlijk de koning van het dierenrijk; de leeuw.

Oeganda is een land in het midden van Afrika en staat bekend om haar prachtige natuur en wildparken, die veel toeristen trekken. Het land wordt ook wel ‘De parel van Afrika’ genoemd.

Ondanks dat de natuur prachtig is, zijn er op het platteland vaak weinig kansen. Veel jonge mensen willen zichzelf ontwikkelen en gaan op zoek naar een beter leven in de hoofdstad Kampala. Helaas is het leven in de stad erg hard en veel jongeren komen op straat terecht. Ze moeten er alles aan doen om te overleven en daardoor belanden veel jonge meiden in de prostitutie. Dat is vaak de enige manier op geld te verdienen.

(Beelden: EO Metterdaad)Meiden in de prostitutie


De jongeren die op straat leven zijn onzichtbaar en worden niet meer als mensen gezien. Ze hebben geen huis, geen mensen die om ze geven, geen familie en soms hebben ze zelfs geen naam. Om het zware leven op straat aan te kunnen, snuiven sommige jongeren lijm of gebruiken ze alcohol of andere drugs.

Om te kunnen overleven gaan jonge meiden voor geld naar bed met mannen. Dit is heel gevaarlijk werk. Mannen kijken naar deze meiden alsof ze niets waard zijn en ze alles met deze meiden kunnen doen. Ze worden dan ook vaak mishandeld en regelmatig worden er zelfs meiden vermoord.Annette zet zich in voor kwetsbare meiden


Annette is een vrouw uit Kampala. Ze bezoekt regelmatig de meiden die op straat in de prostitutie werken. Annette wordt woedend van het onrecht en de gruwelijkheden die ze daar ziet en wil iets doen om deze meiden te helpen. Om de meiden weer hoop en een toekomst te geven heeft Annette een opvanghuis opgezet: het Rehab Centre in Kampala. In dit huis krijgen de meiden aandacht en liefde en helpt Annette ze bij het verwerken van hun trauma. In het opvanghuis zijn er verschillende mogelijkheden voor deze meiden:

-          Muziek-, dans- en theaterlessen;

-          Traumaververwerking en traumatherapie;

-          Een kappersopleiding.

Met deze kappersopleiding kunnen de meiden op een fijne manier geld verdienen en weer op eigen benen staan! Samen met Tear zet Annette zich met hart en ziel in om deze meiden van de straat te halen en ze een goede toekomst te geven.