Luuk slaapt buiten zonder deken: "blij dat ik iets voor een ander kan doen"

15 mei 2020

Hij was 14 jaar toen hij voor het eerst buiten in een kartonnen doos sliep tijdens Nacht Zonder Dak, dé jongerenactiviteit van Tear. Nu is Luuk Bakels uit Wijk bij Duurstede 21 jaar en vindt hij het nog net zo tof om te doen. ‘Het is een hele beleving. Ik ben blij dat ik iets voor een ander kan doen.’

De Lockdown Edition. Zo heet deze editie van Nacht Zonder Dak, die op zaterdag 30 mei is. Deze keer niet met veel vrienden en vriendinnen bij elkaar in een kartonnen doos slapen, maar ieder voor zich in de buitenlucht. Van de achtertuin tot het dakterras en het balkon. En dat allemaal om geld op te halen voor het Corona Noodhulpfonds van Tear. Met dat fonds worden mensen in ontwikkelingslanden geholpen met voedselpakketten, extra plekken om handen te wassen en wordt voorlichting gegeven over alle coronamaatregelen.

 

Een ander helpen
Luuk is al jaren fan van het concept. ‘Ik vind het belangrijk dat er voorlichting gegeven wordt’, vertelt hij. ‘Meestal is dat aan daklozen, maar nu is het aan mensen in derdewereldlanden en gaat het over corona.’ Dit wordt de eerste keer dat hij in zijn eigen tuin gaat slapen. ‘Gelukkig hebben we best een grote tuin’, lacht hij. ‘Het geeft me voldoening om anderen op deze manier te kunnen helpen.’

 

Hij herinnert zich de eerste keer nog dat hij een bed van kartonnen dozen maakte. ‘Ik was zenuwachtig, want ik wist niet precies hoe mijn nacht eruit zou zien. Eerst vond ik het gek om in een doos te gaan slapen. Het was wennen, maar uiteindelijk viel het mee. Het is niet anders dan een bed, denk ik. Heel leuk om te doen.’

 

Sponsoring
Door heel Nederland doen zowel jongeren als volwassenen mee aan deze Lockdown Edition. Zo vragen ze aandacht voor mensen in derdewereldlanden die het hardst getroffen worden tijdens de pandemie. Luuk haalt ook sponsorgeld op. ‘Dat gaat goed. Ik heb vrienden en familie gevraagd mij te sponsoren. Op Facebook en Instagram heb ik een link gedeeld. Ook mensen in de kerk hebben mij al gesponsord, dus het gaat zeker goed.’

 

Het coronavirus is overal om ons heen. Tear blijft hulp bieden aan de meest kwetsbare mensen. Juist nu. Met het Corona Noodhulpfonds kunnen de meest kwetsbare gemeenschappen beschermd worden. Dat spreekt Luuk erg aan. ‘Ik ben erg begaan met de mensen om mij heen en in de wereld. Ik heb ook een sponsorkindje, hij heet George. Hij woont in Kenia. Zo probeer ik op verschillende manieren iets voor een ander te betekenen. Ik vind dat hartstikke leuk om te doen en wil dat ook blijven doen.’

 

Luuk hoopt dat nog veel meer mensen zich opgeven voor Nacht Zonder Dak. ‘Ik kan het iedereen aanraden.’ Deze keer gaat hij nog een stap verder dan anders. ‘Misschien dat ik me zo goed ga aankleden, dat ik geen deken meeneem naar buiten.’

Tear vraagt aandacht voor gebieden wereldwijd die zwaar getroffen zijn door het coronavirus. ‘Juist nu we onze eigen vrijheid voorzichtig weer meer mogen ervaren, is het essentieel te beseffen dat we iets kunnen doen voor anderen die nog volledig door de corona maatregelen geraakt worden,’ geeft Minella van Bergeijk, directeur van Tear aan. Tear is verschillende acties gestart, zodat jij hieraan kunt bijdragen. De Nationale Nacht Zonder Dak is hier één van, een andere is The Climb.  Met deze sportieve challenge in lockdown dagen we jou uit om bergen te beklimmen op je eigen trap, zodat jij meehelpt om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens de Nationale Nacht Zonder Dak kunnen deelnemers ervan uitgaan dat er hun ook een behoorlijke fysieke challenge te wachten staat, die alles te maken heeft met The Climb.  Beide acties hebben als doel om ervoor te zorgen dat Tear wereldwijd zoveel mogelijk mensen in crisis helpt door middel van onder andere medische hulp en voeding. 

 

Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan deze Nationale Nacht Zonder Dak? Meld je dan hier aan als deelnemer: https://www.nachtzonderdak.nl/doe-mee/pinksterweekend-30-05-2020/deelnemen/