5 tips tegen voedselverspilling

5 maart 2020

Het thema voedselverspilling is over de jaren heen steeds vaker in het nieuws te vinden. Wereldwijd lijden miljoenen mensen honger. Daarnaast is voedselverspilling ook nog eens slecht voor het milieu. Steeds meer mensen zetten zich daarom in om verspilling van voedsel tegen te gaan. Wil jij ook iets doen tegen voedselverspilling? Wij geven je graag een aantal tips op welke manier jij dit kunt doen.

1. Bewaar eten op de juiste plek

Wanneer je eten op de juiste plek en op de juiste manier bewaart, blijft het langer goed. Dit betekent dat je voedsel goed verpakt (in een bakje of met folie) en op de juiste temperatuur opbergt. Laat bijvoorbeeld verse producten niet te lang buiten de koeling. Kijk altijd even op de verpakking om te zien op welke manier je het product het beste kunt bewaren.

2. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Vaak wordt een product weggegooid, wanneer de THT-datum (ten minste houdbaar tot) verstreken is. Na het verstrijken van de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar dit betekent niet dat het product niet meer eetbaar is.  Kijk, ruik en proef dus eerst voordat je een product weggooit. Op deze manier voorkom je dat je iets weggooit, terwijl het eigenlijk nog bruikbaar is.

3. Koop bewust

Wanneer je in de supermarkt een vers product koopt, pak je snel het product die het langst houdbaar is. Als je een product dezelfde dag nog op gaat maken, pak dan het product met de kortste houdbaarheidsdatum. Op die manier voorkom je dat een supermarkt veel producten, met een verstreken houdbaarheidsdatum weg moeten gooien.

4. Gooi geen restjes weg

Heb je eten over? Gooi het niet weg, maar bewaar de restjes en maak hiervan nieuwe gerechten. Er zijn genoeg creatieve gerechten online te vinden die je hierbij kunnen helpen. Naast dat het dus goed is tegen voedselverspilling is het ook nog eens een leuke, creatieve bezigheid. Daarnaast kun je de restjes ook delen met bijvoorbeeld buren, familie of vrienden. Er is vast iemand die je blij kunt maken met je overgebleven maaltijd.  

5. Maak een smoothie van je overgebleven fruit

Heb je nog veel overgebleven groente of fruit in huis? Maak hier dan snel en gemakkelijk een smoothie van. Lekker, gezond en ook nog eens perfect tegen voedselverspilling!

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je nu zelf aan de slag om iets tegen voedselverspilling te doen. Met welke tip ga jij aan de slag?