Hoe bereid jij je voor op Pasen?

20 februari 2020

Volgende week woensdag is het aswoensdag, het begin van de 40-dagentijd. Dit is een tijd waarin veel christenen zich voorbereiden op Pasen. Een periode waarin je bewust bezig bent met je manier van leven en hoe je het geloof hierop afstemt. Maar hoe vul je deze voorbereiding nu in? Hieronder staan een aantal tips op welke manier je de veertigdagentijd kunt invullen.

Vasten

De 40-dagentijd staat ook wel bekend als de vastentijd. Vanuit de Bijbel is het gebruikelijk dat je tijdens de vastentijd stopt of mindert met eten en drinken, maar vasten kan op veel meer verschillende manieren ingevuld worden. Een aantal ideeën:

  • Ongezond eten: daag jezelf uit om veertig dagen geen ongezonde dingen te eten. Geen chips, snoep, koek, fast food etc. Wat je tijdens deze veertig dagen wel en niet eet, kun je zelf bepalen.
  • Luxe artikelen kopen: er zijn zoveel leuke spulletjes om te kopen, maar is dit altijd nodig? Probeer 40 dagen lang alleen de artikelen te kopen die echt noodzakelijk zijn. Dit bespaart niet alleen geld, maar zorgt ook voor een stukje bewustwording.
  • Social media: daag jezelf uit en probeer veertig dagen lang geen social media te gebruiken. Geen Instagram, geen Facebook, Geen Snapchat. Lijkt je dit een grote stap? Probeer dan dagdelen zonder social media te doen. Je kunt zelf bepalen hoe zwaar je het maakt. Vul deze tijd in door het lezen van de bijbel, luisteren van mooie muziek of iets anders waardoor jij de focus op God legt.

Gebed en bezinning

Naast dat de 40-dagentijd een periode is van vasten is het ook een periode van gebed en bezinning. Een periode waarin je echt de tijd neemt om stil te staan bij je geloof. Ook dit kan iedereen op zijn eigen manier doen. Wij hebben weer een aantal ideeën om je verder op weg te helpen:

  • 40-dagen kalender (Tear): een kalender met daarin voor iedere dag een Bijbelse overdenking, weetjes en tips over hoe je een eerlijke en bewuste leefstijl in de praktijk brengt. Nog niet in huis? Je kunt de veertigdagenkalender bestellen via https://kalender.tear.nl/#bestellen.
  • Schrijf elke dag een Bijbelvers op en neem deze de hele dag met je mee.
  • Schrijf elke avond de punten op waar je die dag dankbaar voor bent (geweest).

Je kunt je nog op veel meer verschillende manieren voorbereiden op Pasen. Belangrijk is dat je kiest voor de manier die het beste bij je past. Hoe ga jij je voorbereiden op Pasen?