5 groene tips voor een betere wereld

27 januari 2020

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat het klimaat onderwerp van het nieuws is en dat het niet altijd goed met de wereld gaat. Er zijn gelukkig veel klimaatactivisten en andere mensen die zich inzetten voor hun omgeving. Misschien wil je zelf ook iets betekenen voor een betere wereld, maar hóé doe je dat dan? Wij geven je vijf gemakkelijke tips!

1. Afval opruimen dat op straat ligt

Kleine moeite, groot plezier. Organiseer bijvoorbeeld met jouw buurt of klas een afvalprikactie. Vaak kun je bij je eigen gemeente prikstokken, afvalzakken en veiligheidshesjes lenen, gemeentes steunen dit soort initiatieven graag. Naast dat het goed voor het milieu is het ook nog eens gezellig met elkaar!

2. Pak de fiets!

Uitlaatgassen (CO2) zijn erg slecht voor het klimaat. Pak dus eens wat vaker de fiets of de benenwagen!

3. Kort je douchebeurt in

"Er is toch genoeg water in Nederland?", zul je misschien denken. Toch gaat het niet per se om de hoeveelheid water, maar om het reinigen van het water. Dat reinigen kost heel veel energie waar bepaalde stoffen bij vrijkomen die slecht zijn voor het milieu. Ook de chemicaliën die gebruikt worden bij het schoonmaken van het water zijn niet goed voor het milieu. Korter douchen kan dus écht helpen voor een schoner klimaat! TIP: gebruik een kookwekker of zandloper om je douchebeurt in te korten.

4. Herbruikbare groentezakjes

Gebruik herbruikbare zakjes voor je groente, fruit en losse broodjes die je in de supermarkt koopt. Je kunt deze tegenwoordig kopen bij de groente- en fruitafdeling van verschillende supermarkten.

5. Duurzame lunchbox

Stop je brood in een broodtrommel in plaats van een plastic zakje. Een plastic zakje gebruik je meestal maar één keer. Een broodtrommel kan je jarenlang gebruiken en is dus veel duurzamer! Tegenwoordig zijn er broodtrommels in alle kleuren en maten en zelfs van natuurlijke materialen zoals bamboe. Er bestaan ook herbruikbare boterhamzakjes. Hip én duurzaam!

Met welke tip ga jij aan de slag?