3 kersttradities uit Oeganda

18 december 2019

Een zonnige kerst waarbij je moet uitkijken dat je niet verbrandt… Dat voelt voor ons een beetje tegenstrijdig, maar in Oeganda is dat heel normaal. Is dat het enige verschil van kerst tussen in Nederland en Oeganda of zijn er nog meer verschillen?

Kleurrijk en verlicht

Veel Oegandezen gaan op 24 december naar de kerk. Zij zitten dan in hun mooiste kleding in de kerk en dat zijn vaak kleurrijke jurken en pakken met bijpassende accessoires. In Nederland gaan er steeds minder vaak mensen met kerst naar de kerk, maar in de (winkel)straten is het door alle lampjes wel duidelijk dat de feestdagen eraan komen. De dorpen op het platteland van Oeganda zijn niet versierd met lichtjes, die zie je alleen in de hoofdstad Kampala.

DIY kerstcadeaus

Veel Nederlanders hebben inmiddels de Amerikaanse traditie overgenomen om elkaar met kerst cadeaus te geven. In Oeganda is het niet gebruikelijk om elkaar cadeaus te geven met kerst. Daar is vaak geen geld voor. Als er wel cadeaus worden gegeven, zijn het vaak zelfgemaakte dingen. Dat maakt het heel persoonlijk! Zo geven ze bijvoorbeeld eten wat ze zelf hebben gekweekt/geteeld aan elkaar. Een creatieve oplossing om toch iets aan elkaar te geven zonder dat je daar geld aan uit hoeft te geven.

Buiten eten met kerst?!

Net als in Nederland is het in Oeganda gebruikelijk om met kerst uitgebreid te eten. Gewoonlijk eten Oegandezen bananen, bonen of andere gewassen die zij zelf hebben geteeld. Met kerst eten ze bijvoorbeeld rundvlees met aardappelen of kip met rijst. In Oeganda is vlees een luxeartikel, daarom is het bijzonder als er met kerst vlees op tafel staat. De kerstmaaltijd wordt samen buiten opgegeten, want in december is het in Oeganda gemiddeld 25 graden! Kun jij je dat voorstellen?!