Feest vieren met bananenbladeren en kerstcake

17 december 2019

Als je in Nederland kerstversiering koopt heb je keuze zat: lampjes in alle kleuren van de regenboog en kerstballen met de mooiste glitters en plaatjes erop. We versieren er onze woonkamers en tuinen mee en gaan met kerst los met lekker eten en mooie kleding. Maar hoe vieren mensen in andere landen eigenlijk kerst? Zijn er veel verschillen of ook overeenkomsten? Vandaag vertellen wij je iets over de kerstgewoontes van India!

Bananenbladeren als kerstversiering?

Net als Nederlanders houden Indiërs er ook van om hun huis mooi te maken, alleen doen zij dat heel anders dan wij. Een huis in India wordt versierd met mango- en bananenbladeren, er hangen papieren lampions en je ziet overal zelf gekleide versieringen staan. Er is onder christenen in India ook een traditie om op het dak van je huis een olielampje te zetten, op een plek waar de hele buurt het kan zien. Dit doen ze zodat iedereen die erlangs loopt kan zien dat Jezus het licht van de wereld is.

Groepsdansen en spellen

In Noordoost-India wonen veel christenen en wordt kerst uitbundig gevierd. De mooiste kleren worden uit de kast getrokken en iedereen zorgt dat hij of zij er op zijn best uitziet. Er wordt gedanst met grote groepen en de kerstliederen worden enthousiast meegezongen.  De kinderen gaan ook langs de deuren en zingen dan kerstliedjes waar ze een snoepje voor krijgen als beloning. Ook wordt er elk jaar een spel gespeeld, dit is een leuke maar vooral erg grappige traditie. Er wordt een paal met varkensvet ingesmeerd en de kunst is om zo ver mogelijk naar boven te klimmen. Super lastig, maar wel een grappig gezicht!

Verbinding

Met kerst doet iedereen zijn best om er iets moois van te maken. In India heerst veel armoede, maar ondanks de armoede maken ze er daar ook een mooie kerst van.

Er zijn veel verschillen tussen hoe wij en mensen in India kerst vieren, maar er is ook een overeenkomst, eigenlijk het allerbelangrijkste: Alle christenen -of het nu in Nederland, India of heel ergens anders wonen- vieren dat Jezus naar de wereld is gekomen voor ons. Wauw, dat is super bijzonder!

India is één van de projectlanden van Nacht Zonder Dak. We werken daar in de sloppenwijken van de hoofdstad Mumbai om jongeren van de straat te helpen. Meer weten? Klik hier.