Aan de slag met armoede en onrecht: Jeugdwerker Corma vertelt je hoe en waarom

21 november 2018

Met jouw jeugdgroep aan de slag met het thema recht en gerechtigheid? Jeugdwerker Corma vertelt je in dit interview hoe en waarom.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

"Mijn naam is Corma Bezemer. Ik ben 45 jaar en sinds 10 jaar fulltime werkzaam als missionair werker via Jeugd met een Opdracht, maar dan in mijn eigen regio."

Wat vind je zo mooi aan de actie Nacht Zonder Dak?

"Tear geeft door Nacht Zonder Dak een format voor jongeren om zich in te zetten voor recht en gerechtigheid. Het spreekt mij aan dat de jongeren niet alleen een gave tijd met elkaar beleven, maar Nacht Zonder Dak creëert een stuk bewustwording dat andere jongeren het lang niet zo goed hebben als zij. Tegelijkertijd zien ze dat zij hier zelf iets positiefs aan bij kunnen dragen. Zo kunnen we een brug maken naar Gods hart voor de wereld en het feit dat Hij met ons wil samenwerken en door ons heen wil werken. Dat wij Zijn liefde voor de mensen handen en voeten mogen en kunnen geven."

Je hebt met 5 kerken Nacht Zonder Dak georganiseerd. Hoe heb je hen benaderd?

"Ik mailde mensen uit verschillende kerken. Ook vertelde ik over Nacht Zonder Dak en liet ik foto’s zien van de Nacht Zonder Dak die we eerder hadden georganiseerd. Ik vertelde dat het me super leek om samen met meerdere kerken Nacht Zonder Dak te organiseren en dat het me waardevol leek als jongeren uit verschillende kerken elkaar leerden kennen.

Ik kende niet alle juiste mensen uit de verschillende kerken, maar de contacten die ik had vroeg ik of zij wilden zorgen dat de mail bij de juiste personen terecht kwam. Verder vroeg ik hen of zij mensen kenden uit kerken waar ik geen contacten had. Zo is het balletje gaan rollen."

Eric Botteghin (voetballer bij Feyenoord) heeft jullie Nacht Zonder Dak geopend. Kun je vertellen hoe je zo'n bekende voetballer bereid hebt gevonden om jullie Nacht Zonder Dak te openen?

"Eric Botteghin is christen en betrokken bij een evangelisatiecampagne voor jongeren (The God Story) van Jeugd met een Opdracht. In 2017 nodigde een school in Barendrecht hem uit om zijn verhaal te doen voor jongeren. Eric woont dichtbij Barendrecht en is altijd bereid om zijn verhaal te doen voor jongeren. Op deze manier zet hij zich in voor God.

Hierdoor had ik dus contact met hem en kon ik hem vragen, in dit geval voor Nacht Zonder Dak. Wij vonden het bijzonder dat hij in de week ervoor net vader was geworden. Toch was hij bereid zijn tijd vrij te maken en langs te komen."

Wat vind je zelf de tofste / mooiste / leukste / meest bijzondere Nacht Zonder Dak ervaring?

"Na de presentatie van Tear kwamen er 3 meiden op Mariënne (collega bij Tear) af. Ze waren zichtbaar aangeraakt en riepen: ‘we willen meer doen!’

We hebben filmpjes en foto’s die laten zien hoe gezellig het was. Maar deze reactie maakte Nacht Zonder Dak voor mij geslaagd."

Wat is je gouden tip voor organisatoren die nieuw zijn?

"Vooral doorzetten en gewoon doen. Ga ervaren hoe het is. Er zullen altijd dingen zijn die anders kunnen of beter kunnen. Maar focus op je samen inzetten voor anderen die het veel minder hebben dan jij en have fun!"

------------------------------------------------------------------------------------------------

Net als Corma en meer dan 100 andere jeugdleiders met je tieners aan de slag met het thema recht en gerechtigheid? Organiseer een Nacht Zonder Dak in jouw buurt. Klik hier voor meer informatie of meld je hier direct aan als organisator. Bij je aanmelding ontvang je een pakket met materialen en een draaiboek waarmee je meteen aan de slag kan.